Lotus - Simplify, then add Lightness

Colin Chapman revolutionerede motorsporten. Han grundlagde Lotus ud fra et simpelt kodeks, hvor mindre var mere. Mens konkurrenterne var fanget i et kapløb om stadigt kraftigere motorer og kompleksitet, skabte Chapman Lotus med en genialitet, der udfordrede normen og ændrede motorsportens regler.

Foto: Colin Chapman. (Copyright: Lotus)

Anthony Colin Bruce Chapman, født den 19. maj 1928 i en forstad til London, voksede op i et middelklassehjem. På trods af sin tidlige interesse for motorcykler, blev motorsport først en passion for ham, da han skiftede til en 1937 Morris 8 Tourer i julen 1945. Bilen blev flittigt brugt til at pendle mellem hjemmet og University of London, hvor Chapman som 17-årig var startet på ingeniørstudiet. Hurtigt udviklede pendlingen sig til en konkurrence om den hurtigste tur, ofte med medstuderende Colin Dare som passager. Chapmans nye interesse for motorsport og den pålidelige Morris 8 førte ham ind på brugtvognsmarkedet, hvor han og hans studiekammerat begyndte at sælge brugte biler ved siden af studierne. Dette viste sig at være en særdeles vellykket forretning, især på grund af den store efterspørgsel efter brugte biler forårsaget af efterkrigstidens fattigdom, rationeringer og importforbud.

Forretningen voksede, og de flyttede til en større lade, hvor de også begyndte at reparere og modificere biler. De indså, at her lå den største profit. Succesen blev dog brat afbrudt, da den engelske regering i 1947 ophævede rationeringen af benzin og import, hvilket resulterede i en kollaps af brugtvognsmarkedet. Forretningen lukkede, og Chapman stod tilbage med en udkørt Austin 7 fra 1937.

Nedturen stoppede dog ikke Chapman; tværtimod. Manglen på penge og erfaring fra brugtvognsbranchen skærpede hans interesse for lette og simple konstruktioner. På trods af at Lotus endnu ikke var etableret som et bilmærke, forvandlede Chapman den gamle, udkørte Austin 7 til den første egentlige Lotus, Mark I.

Foto: Lotus Mark I. (Copyright: Lotus)

Målet med Mark I var deltagelse i de engelske trails, som var motorløb kørt på vekslende terræn. Chapman renoverede den udtjente undervogn og affjedring og tunede motoren. Mark I debuterede om foråret 1947 og vandt sine første klassesejre. Udviklingen fortsatte, men i efteråret 1947 reducerede Chapman sit arbejde med bilen for at færdiggøre sine studier og modtog sit ingeniørdiplom samme efterår. Med diplomet kunne Chapman fokusere mere på udviklingen af sine biler, som var lette, innovative og nemme at køre. Hans biler, med Chapman bag rattet, dominerede motorsporten og vandt konstant uden konkurrence. Derfor ændrede folkene bag Formel 750-reglerne målrettet mod Chapman for at sikre fair konkurrence.

Mark III blev et gennembrud for Chapman. Den vandt næsten alt, hvad den deltog i, og tiltrak interesse fra andre hold og kørere, som begyndte at efterspørge Chapmans biler. Det åbnede døren for en egentlig produktion af Mark III, som samtidigt dannede grundlag for at etablere Lotus Engineering Company den 1. januar 1952. Mark III blev den første bil, der bar navnet Lotus. Den efterfølgende Mark IV blev også en stor succes, hvilket skabte yderligere efterspørgsel. Det gik fremragende for Chapman. Som pioner stod han aldrig stille, og selvom konkurrenterne kopierede og efterlignede hans biler, betød løbende forbedringer og innovative løsninger, at Lotus altid lå et skridt foran.

Foto: Lotus Mark VI. (Copyright Lotus)

Mark 6 brød med Austins tunge stålramme. Chapman designede i stedet et skelet af rør, som erstattede den traditionelle stålramme. Dette nye rørgitter chassis vejede kun 100 kg, og den komplette bil vejede derfor kun lidt over 400 kg. Succesen var overvældende - kunderne stod i kø for at få en kopi af den vindende bil. Lotus fortsatte sin dominans på motorbanerne, og efterspørgslen på bilerne oversteg langt det, som det lille firma kunne producere. I de følgende år vandt Lotus sejre på Le Mans med Mark 9, Lotus Eleven og Lotus 14 Elite.

I 1958 debuterede Lotus i motorsportens kongeklasse, Formel 1. Graham Hill førte Lotus ind i et nyt kapitel med en Lotus 15. Kun to år senere sikrede Lotus sit første Grand Prix-sejr med en Lotus 18, kørt af Sterling Moss. I 1961 triumferede Moss i Grand Prixet i Monaco. Gennembruddet kom i 1963, hvor Jim Clark i en Lotus 25 sikrede konstruktørtitlen for Lotus. Sejrsrækken fortsatte med imponerende resultater i Indianapolis, Formel 1 og sportsvognsklasserne.

Chapman var ustoppelig. Selvom konkurrenterne kopierede hans teknologiske opfindelser, holdt han Lotus i front. Lotus 25 revolutionerede igen motorsporten, da den blev præsenteret til Formel 1-sæsonen i 1962. Det var den første Formel 1-bil med monocoque chassis. Med Jim Clark bag rattet tog Lotus 14 Grand Prix-sejre og mesterskabstitlen i 1963.

Det var gennem Chapman, at Ford kom i kontakt med det lille tuningsfirma Cosworth. Deres samarbejde resulterede i en af de mest succesrige Formel 1-motorer nogensinde - Cosworth Ford DFV. Den første sejr kom i 1967, da Jim Clark kørte en Lotus 49 med en Cosworth Ford DFV-motor i bilens debutløb. Fra 1960 til 1981 var Chapman og Lotus det mest vindende Formel 1-team. De vandt verdensmesterskaber efter verdensmesterskaber, og det blev kendetegnende for Lotus at konstant udvikle og opfinde nye revolutionerende forbedringer til bilerne.

Da Chapman døde af et hjertetilfælde i december 1982, var der ingen tvivl om den enorme indflydelse, hans lille firma havde haft på udviklingen af motorsporten. Mange vil hævde, at han er den enkeltperson, der har haft størst indflydelse på udviklingen af moderne biler. Hver eneste af dagens racer- og gadebiler rummer opfindelser, som stammer fra Anthony Colin Bruce Chapman.



 / Sidst opdateret den 24. februar 2024

Fakta

Navn: Lotus

Land: England

Grundlægger: Anthony Colin Bruce Chapman

Grundlagt: 1952

Status: Hovedaktionær Geely

Bilerne

1957 Lotus Mark VII

Retro TV

Følg klassiskebiler.dk
klassiskebiler.dk handler om..

...klassiske biler i alle afskygninger men mest dem, som ungdommen, familier og bedsteforældre rent faktisk havde råd til at købe og køre i. Ferrari, Rolls-Royce og Lamborghini er fantastiske biler, men faktum er, at de var til de få, og de bidrog heller ikke til ret meget andet end glittede plakater på drengeværelserne. Nej, det var biler til masserne som rykkede bilhistorien fremad, og det er der, de spektakulære personligheder og opfindelser findes.

Kontakt
  • Skriv på facebook

    Adresse:
    5250 Odense SV
    Danmark